Érdekes receptek
F ö l d i g i l i s z t a - p a p r i k á s
Hozzávalók:
1/2 kg földigiliszta
1 fej hagyma
olaj
só, bors, paprika
igény szerint egyéb fûszerek
Elkészítése:
A legfontosabb momentum a végeredmény szempontjából az alapanyag helyes kiválasztása. Számtalan elkészítési módozat létezik,és mindegyik elfogadott, ám tudnunk kell következtetni az ízhatások különbözõségére már az alapanyagok begyûjtésénél. Készíthetjük esõ után frissen felszínre jött, még a fazékban is mozgó állatokból. Ily módon friss gilisztaízt kaphat ételünk. Készíthetjük azonban pár nappal az esõzés után begyûjtött, napszikkasztotta, vagy félig rothadó, pocsolyában puhára ázott, esetleg cipõ- és csizmatalppal részben pépesített alapanyagból is. Utóbbi két esetben bonyolultabb (és elhagyható) a megmosása, ám a fõzési idõ is lerövidül.
A hagymát felvagdalva serpenyõben megfonnyasztjuk. A tûzrõl levéve beletesszük a többi alapanyagot, vigyázva, nehogy a paprika odakapjon. Lassú tûzön addig hevítjük, míg a szélein (értsd: a végein) pirosas színt nem kap. ha még mozog, villával elnyomkodjuk.
LYó étWágyat kihányunk!
Kiegészítés:
Az igazi ínyencek annyira hozzászoktak már, hogy nem lehetnek meg enélkül az ízletes finomság nélkül a gilisztamentes téli hónapokban sem. Javasoljuk nagyobb mennyiség begyûjtését egy alkalmi esõzéskor, majd az azonnal fel nem használt maradékot tegyük be a mélyhûtõbe!
© 2005 AtonHotep DjehutiMes GeneYos SkyGazer